תסמונת האיקס השביר היא מהתסמונות הנפוצות ביותר שידועות לאדם כיום – תסמונת שיש בה כדי לגרום לפיגור שכלי, להתנהגויות המאפיינות את הקשת האוטיסטית ועוד. אדם אשר לוקה בתסמונת זו יתקשה מאוד בהשתלבות בחברה ובפיתוח חיים עצמאיים ו'נורמליים'.
איקס שביר היא תסמונת שמקורה בבעיה גנטית בכרומוזום X ומכאן שמה. בדומה לתסמונת דאון, היא מאפיינת את כל העדות, הגזעים והמינים ולכן אין אדם מסוים אשר נחשב בעל סיכויים גבוהים יותר ללקות בתסמונת מבחינה זו.
עם זאת, ישנם גורמים אחרים אשר יכולים להעיד על סיכוי גבוה יותר ללקות בתסמונת, ובראשם קיומה של תסמונת כזו במשפחה. מאחר ומדובר במחלה גנטית לכל דבר, היא עוברת בתורשה ולכן הסיכוי להופעתה גדל במשפחות מסוג זה.
כמו בכל מחלה או תופעה אשר קשורה בהריון ובהתפתחותו, גם כאן יכולה להתרחש רשלנות רפואית מצד הרופא המטפל או הצוות המלווה – מה שעשוי להביא למצב של לידת עובר עם תסמונת איקס שביר גם אם ההורים לא רצו בכך (בעיקר משום שלא ידעו על כך בזמן). מצב כזה יחייב פנייה לעורך דין והגשת תביעה בגין רשלנות לבית המשפט.
כיצד ניתן להתרשל באבחון תסמונת האיקס השביר?
ניתן לומר כי חלק גדול מתביעות הרשלנות הרפואית אשר מקורן בנושא תסמונת האיקס השביר, הוגשו בגין התרשלות בתחילת ההריון ממש או עוד לפני ההריון עצמו. כיצד זה אפשרי? משום שהכל תלוי בבדיקה אחת פשוטה.
בדיקת דם שתיעשה לאישה, תוכל לגלות בוודאות האם בני הזוג נשאים של הכרומוזום X הבעייתי, וכך להבין מהו הסיכוי של השניים להביא לעולם ילד אשר יסבול מהתסמונת. חשוב להבין: לא מעט אנשים ברחבי העולם נושאים את הבעיה בגופם, אך מבלי שהיא משפיעה עליהם כהוא זה. החיבור בין שני אנשים וההזדווגות ביניהם, שיוצרת רצף גנטי חדש, היא שעשויה 'לעורר' את הבעיה.
לכן, כיום משרד הבריאות ממליץ לכל אישה לעבור בדיקת דם כזו לפני ההריון או ממש בתחילתו (אם הוא התגלה רק לאחר שהחל להתפתח) ובמידת הצורך, גם הגבר יעבור אותה. כך, הצוות הרפואי יוכל לדעת את מידת הסיכוי של העובר ללקות בתסמונת ובהתאם לכך – יחליט יחד עם בני הזוג האם להמשיך את ההריון או להפסיקו.
לכן, רשלנות רפואית בהריון אשר קשורה לתסמונת האיקס השביר, יכולה להיחשב כזו גם אם הצוות הרפואי פשוט לא ביצע את בדיקת הדם הפשוטה אותה הזכרנו כעת. אבל זה לא הסוף: גם אם בוצעה הבדיקה אך הרופאים לא פענחו נכונה את תוצאותיה, ישנה כאן אפשרות לרשלנות, במידה ובידי הצוות היו את כל הכלים להגיע למסקנה הנכונה, אך בכל זאת הוא לא עשה כך.
ומה קורה אם התסמונת מתגלה מאוחר מידי?
לעיתים נדירות, בדיקת הדם לא תגלה את תסמונת האיקס השביר, וזו תתגלה רק כאשר העובר נמצא בהתפתחות מוקדמת. גם אם לצוות הרפואי לא הייתה שום אפשרות לגלות את העניין במועד מוקדם, עליו לעשות הכל כדי לאתר את הבעיה במהלך ההריון עצמו – רצוי מוקדם ככל האפשר כדי לאפשר להורים להחליט על הפסקתו או המשכו.
אם הצוות הרפואי לא איתר את הבעיה בזמן או נמנע מסיבות כאלו ואחרות לדווח על כך לזוג ההורים – זו יכולה להיות גם כן עילה לתביעה בגין רשלנות רפואית. על הצוות לעדכן את בני הזוג כל העת לגבי בעיות כאלו ואחרות שהתגלו בעובר, ואם לא כך נעשה, זו עשויה להיות רשלנות לכל דבר ועניין.
צור קשר!