זוהי אחת הפגיעות המשמעותיות האפשריות לעובר, וכזו שההשלכות שלה עלולות הרסניות במיוחד. ספינה ביפידה, הנקראת גם "שדרה שסועה", מתפתחת בחודש הראשון להריון, ובאמצעות אבחון מוקדם ניתן להציע לה פתרונות. הבעיה היא במקרים בהם האבחון לא מתבצע כראוי, או לא מתבצע בכלל, מה שבהחלט עלול להיכנס להגדרה של רשלנות רפואית.
מהי ספינה ביפידה?
ספינה ביפידה, ברמה הכללית, היא פגם בו חוליה אחת או יותר בעמוד השדרה של העובר אינן נסגרות כראוי, מה שמביא לבליטה, כלפי חוץ, של עצבי חוט השדרה. מה שחמור לא פחות הוא ההשלכות של מצב זה על חייו של העובר, לכשיוולד, כשחלק מהתרחישים כוללים פגיעה מוטורית חמורה, לעיתים עד לרמה של שיתוק מלא, בעיות במערכת שלפוחית השתן או הצטברות נוזלים במוח. הנזק, חשוב להדגיש, יהיה חמור יותר ככל שהנזק נמצא באזור גבוה יותר של עמוד השדרה.
במרוצת השנים, נערכו לא מעט מחקרים שתפקידם לעמוד על הגורמים הספציפיים המביאים לפגם זה. הנחת המוצא כיום היא שהמדובר במחסור של חומצה פולית, או לחילופין של ויטמין B12, בגוף האישה ההרה. זו גם הסיבה, כמובן, שההמלצה הברורה לכל אישה היא לצרוך תוספי מזון המבוססים על החומצה הפולית לכל אורך ההריון, ואפילו מספר חודשים לפניו.
חשיבותו של אבחון
לאחר שראינו למה עלולה לגרום ספינה ביפידה ומהן הסיבות העיקריות לה, ראוי להתייחס לסוגיית האבחון, שהיא המשמעותית ביותר כאן. על ספינה ביפידה ניתן ללמוד באמצעות ניתוח מדוקדק של תוצאות בדיקות ההריון וסקירת המערכות, המבוצעים לכל אישה הרה: כך, למשל, רמות גבוהות של חלבון עוברי עלולות להצביע על קיום המום. גם בדיקות האולטרה-סאונד המסורתיות יכולות לסייע, במקרים מסוימים, לאתר את הבעיה.
נקודה מרכזית שיש להתייחס אליה היא שגם כאשר מאבחנים את הבעיה, לא ניתן לרפא אותה באופן מוחלט. כיום, מוצעים טיפולים כירורגיים שתכליתם התמודדות עם הבעיה, והם מבוצעים במהלך ההריון (בחודש הרביעי או החמישי, בדרך כלל), או לחילופין מיד לאחר הלידה. עם זאת, הטיפולים האלה יכולים רק לצמצם חלק מהסימפטומים של הבעיה, ולא להעלים אותה לחלוטין. זו גם הסיבה שהורים רבים מעדיפים, במקרה שמתגלה ספינה ביפידה, להפסיק את ההריון לחלוטין, עם כל הצער שבדבר.
בהקשר הזה, דומה כי לא ניתן להאשים את ההורים על כך: ילד הסובל מספינה ביפידה "נידון" לחיים שאינם פשוטים כלל. מעבר למגבלות שהזכרנו מעלה, הוא נדרש למעקב אורתופדי, אורולוגי, התפתחותי ועוד, לעיתים לכל אורך החיים. כמו כן, ילדים אלה נוטים לסבול, עקב כל הקשיים, גם מהפרעות למידה ומקשיים חברתיים, כך שרבים מהם מוצאים את עצמם, בסופו של יום, במוסדות החינוך המיוחד.
המקרים המוגדרים כרשלנות רפואית
במהלך השנים, הוגשו בישראל לא מעט תביעות רשלנות רפואית הנוגעות להימצאות ספינה ביפידה בתינוק עם היוולדו. עיקר הטענות של ההורים נוגעות לכך שהגורם הרפואי לא אבחן כראוי את בעיה, מה שהיה מאפשר להם להחליט מראש על הפסקת ההריון. ספינה ביפידה, כאמור, לא נגרמת באחריותו של הרופא, אך בהחלט האחריות שלו היא לאבחן את הבעיה מוקדם ככל האפשר.
לתביעות אלה סיכוי גבוה להתקבל, מכיוון שבעידן הטכנולוגי בו אנו חיים, לרופאים המלווים את ההריון יש את כל הכלים לאבחון של הפגם כבר במהלך הבדיקות הראשונות, כך שחוסר גילוי עלול להיתפס – והוא אכן נוטה להיתפס ככזה – כרשלנות לכל ועניין. סכומי התביעה הנדרשים, חשוב להדגיש, מגיעים לרוב למיליוני שקלים. יחד עם זאת, חשוב מאד להיעזר בעורך דין הבקיא ברשלנות רפואית לצורך הגשת התביעה, שקבלתה אינה מובנית מאליה כלל.
צור קשר!