כאשר אדם נפצע או נפגע, חלילה, מסיבות כאלו ואחרות, לעיתים תיקבע לו דרגת נכות מטעם המוסד לביטוח לאומי - נכות אשר מעידה על הפגיעה שלו ולמעשה קובעת את מידת חומרתה. אך מתי יקבל הפצוע קצבה קבועה? רק כאשר יעמוד בקריטריונים שנקבעו על ידי הביטוח הלאומי, על פי שיעור נכות רפואית (באחוזים) שנקבע לו בהתאם לפגיעה. כאן נבין כיצד קובעים זאת.
מהי נכות רפואית?
שאלה זו חשובה מאוד, משום שעל פי המוסד לביטוח לאומי, יש נם שני סוגי נכות: נכות רפואית ונכות כללית. הראשונה, היא נכות אשר מעידה על מידת פגיעתו של האדם, בעקבות הפציעה שעבר. השנייה, מעידה למעשה על יכולת תפקודו של האדם והיא זו שבסופו של דבר קובעת האם הנכות תזכה את אותו אדם בקצבה או לא.
במילים אחרות, הנכות הרפואית משמשת את הביטוח הלאומי (וכמובן את הנפגע עצמו) בעיקר בכדי להבין את מצבו הרפואי ולאמוד את חומרת פציעתו. בהתאם לנתונים אלו ולקריטריונים שקבע המוסד, ניתן להחליט כי הנפגע סובל מנכות כללית בצורה מסוימת - כזו שתזכה אותו בקצבה.
אם כך, איך מחשבים נכות רפואית?
הנכות הרפואית נקבעת לאחר התייצבותו של הנפגע בפני וועדה רפואית, בה יושב רופא מטעם המוסד לביטוח לאומי ומזכיר הוועדה. הנפגע מציג בפני הרופא את מצבו, והאחרון, לאחר בדיקה שיוכל לבצע במטופל בהסכמתו, יקבע את מסקנותיו וישלח אותן אל המוסד לביטוח לאומי. בהתאם למסקנות אלו, יקבע המוסד לביטוח לאומי את רמת נכותו הרפואית של הנפגע, על פי הכתוב בספר המבחנים - קובץ תקנות מיוחד שעל פיו למעשה מגובש שיעור הנכות של כל אדם בהתאם לפגיעתו.
הנכות הרפואית נקבעת על פי חומרת הפגיעה הספציפית, יחד עם פציעות אחרות מהן סובל, אם וכאשר, המטופל. לא מדובר כאן בחיבור של כל שיעורי הנכות יחדיו, אלא בשקלול מיוחד (שאת העקרונות שלו ניתן למצוא בספר המבחנים). כך לדוגמא, נכות בגפיים תחושב כמובן ברמה פחותה מנכות אשר קשורה לנשימה או לאכילה, למשל.
בתום אותו שקלול, מתקבל שיעור הנכות הרפואית של הנפגע. אם זה עולה על 60% לאדם שכיר (או מעל 40%, כאשר לאחת מהפגיעות נקבע שיעור נכות של מעל 25%) או על 50% לעקרת בית - הרי שיש לבדוק את מידת אי כושרו של אותו נפגע.
אי הכושר נקבע לאחר מבחן מיוחד אשר נעשה גם הוא על ידי המוסד לביטוח לאומי, שם יוחלט על אחת מתוך ארבע דרגות אי כושר: 60%, 65%, 74% או 100%. בהתאם לדרגה שנקבעה לנפגע, הוא יקבל קצבת נכות בשיעור מסוים.
מדובר ללא ספק בעניין לא פשוט לחישוב, אך ההיגיון שעומד מאחוריו הוא הרצון להבטיח שמקבלי קצבת הנכות יהיו כאלו שבאמת זכאים לכך, ולא כאלו שמנסים 'לתפוס טרמפ' על ההטבה הזו - ובכך עלולים לפגוע באלו שזכאים לכך באמת. כדי להקל על העניין, ניסח המוסד לביטוח לאומי מחשבון לחישוב נכות רפואית, אותו ניתן למצואבעמוד זה.
מחשבון זה מאפשר לכל אחד להבין את שיעור הנכות הרפואית שמגיע לו. כך, כל נפגע יוכל לדעת היכן הוא עומד, פחות או יותר, אך חשוב לזכור: קביעת שיעורי נכות רפואית היא החלטה שנמצאת בידיהם של רופאים אשר בוחנים כל מקרה לגופו. ייתכן ושיעור הנכות שיתקבל במחשבון לא יהיה זהה לזה שיתקבל לאחר הוועדות השונות - וחשוב לקחת זאת בחשבון.
צור קשר!