הכל אודות רשלנות רפואית

תשניק סב לידתי - אספיקציה בלידה

תוכן [ הסתר ]

בישראל, מוגשות מדי שנה מאות תביעות של רשלנות רפואית במהלך לידה. במספר לא מבוטל של מקרים, התביעה מוגשת לאחר שכבר נגרם לתינוק נזק משמעותי, לעיתים עד לתרחיש הטראגי של מוות. תשניק סב לידתי (או בלועזית "אספיקציה") הוא דוגמא מובהקת לכך. באם התינוק סובל מכך, נדרש מענה מיידי של הצוות הרפואי, וכשזה לא קורה, עלול להיגרם נזק רב ולעיתים בלתי הפיך לילוד. במקרים כאלה עלולה להיווצר עילה לתביעה בגין רשלנות רפואית.

מהו תשניק סב לידתי?

תשניק סב לידתי (Asphyxiation - אספיקציה) היא אחד מסיבוכי הלידה או ההריון החמורים, אך גם הנפוצים ביותר. המדובר הוא במצב שבו העובר או הוולד אינם מקבלים כמות מספקת של חמצן ודם לגופם, מה שנובע לרוב מפגמים בתפקודו של חבל הטבור. בין השאר, מדובר כאן על דליפה או קרע בחבל הטבור, הפעלת לחץ על חבל הטבור המביא לחסימת זרימת הדם, כריכה של החבל סביב צווארו של העובר ועוד. גם גורמים חיצוניים עלולים בהחלט להביא לבעיה, ביניהם הריון המתמשך יתר על המידה, משקל גבוה של העובר או אפילו עישון של האישה ההרה.

ההשלכות העיקריות של תשניק במהלך הלידה, למרבה הצער, חמורות בכל קנה מידה. תרחישים דוגמת פגיעה מוחית קשה או שיתוק מוחין אינם דימיוניים כלל וכלל. תסמינים נוירולוגים אחרים שעלולים להיגרם הם אפילפסיה או הפרעות קשב וריכוז. המקרה החמור ביותר הוא מוות במהלך הלידה או מיד לאחריה.

דרכים להתמודדות עם הבעיה

הדבר החשוב ביותר במקרה של תשניק סב לידתי הוא אבחון מוקדם ככל האפשר של הבעיה. מהבחינה הזו, יש לא מעט סימנים באמצעותם ניתן "לחשוד" בהימצאות אספיקציה, הן במהלך הלידה והן ברגעים הראשונים של התינוק באוויר העולם. באמצעות התבוננות על התינוק, או ניתוח הנתונים מהמוניטור העוברי, ניתן להבחין בתסמינים דוגמת פרכוסים, ריפיון שרירים, ערכים נמוכים של אפגר או PH ועוד, המעידים על הבעיה.

במהלך הלידה, מצב של תשניק סב לידתי מחייב מהצוות המקצועי לבצע שורה ארוכה של פעולות, במהירות וללא כל מקום לטעויות. כאשר מבחינים בתשניק במהלך הלידה, ברור כי כל שניה חשובה – אחרי הכול, מדובר כאן על אספקת החמצן לתינוק. לכן, כפי שנראה בהמשך, חלק מהתביעות המוגשות בגין רשלנות רפואית במקרים מהסוג הזה נוגע להיעדר הטיפול המקצועי המהיר ביותר שניתן לדרוש.

מאפייני תביעות הרשלנות הרפואית

כפי שניתן להסיק מהרשום מעלה, תביעות רשלנות רפואית במקרה של תשניק סב לידתי נוגעות לשני מצבים עיקריים: הראשון הוא היעדר אבחון ראוי, או לחילופין אבחון מאוחר של התשניק, מה שעלול להביא לנזק שהוא בלתי הפיך. המצב האחר הוא התנהלות שאינה מקצועית של הצוות הרפואי לאחר אבחון התשניק. בשני המקרים, בהתחשב במימדי הנזק, לא מפתיעה העובדה שמרבית התביעות מכניסות לתמונה סכומים של מיליוני שקלים. מצד שני, חשוב להדגיש שהיווצרות התשניק אינה נמצאת לרוב בתוך גבולות האחריות של הרופאים, ותלויה, כאמור, בנסיבות שהם לא בהכרח יכולים למנוע.

נקודה מרכזית נוספת היא שתביעות רשלנות רפואית בכלל, וכאלה הנוגעות לתשניק סב לידתי בפרט, אינן מובנות מאליהן. נדרש להוכיח לא רק את ההתנהלות הרשלנית, אלא גם שהיא הביאה למצב של אספיקציה. בהמשך לכך, הוכחה חיונית אחרת היא שהתשניק גרם לנזק אצל העובר או התינוק.

על מנת להגדיל את הסיכויים לקבלת התביעה, בסופו של תהליך, מומלץ מאד להיעזר בשירותיו של עורך דין הבקיא בתחום של רשלנות רפואית, ובמיוחד ברשלנות במהלך לידה. יש בישראל מספר תקדימים משפטיים חשובים הנוגעים למקרה הזה בדיוק, ובהחלט אפשר להתייחס אליהם בכתב התביעה. עורך דין הבקיא במקרים אלה יוכל להגדיל את הסיכויים לכך שידם של התובעים תהיה על העליונה.


צור קשר!

הבהרה

המידע המופיע בדף זה הוא כללי בלבד, ואין בו בכדי להוות ייעוץ מקצועי. על הקורא לפנות לעורך דין המתמחה בתחום לקבלת ייעוץ אישי. אין המידע מהווה תחליף לייעוץ מקצועי של עורך דין מומחה. אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות מסוג כלשהו לכל נזק שנגרם בעקבות שימוש במידע המופיע באתר.

Back to Top